home | nieuws | english | film | geschiedenis & cultuur | autobio | cv |

 

DE FILMTOPTIEN VAN TOM EN PIEN
 

Toms FilmTopTien 2007:

Hallo iedereen,

Dit jaar is er natuurlijk weer een nieuwe top 10 van mij. Ik vond dat er in 2007 wel veel films uitkwamen, maar dat de meesten eigenlijk inspeelden op oude genres en gewoon opvolgingen van oude series waren (dit werkt natuurlijk soms wel, maar meestal flopt de derde film in een reeks, zoals ik bij Pirates of the Caribbean: At World's End vond). Ik merk zelf ook dat ik nu wat ouder wordt (ik ben nu 13) en dus dat ik ook wat films voor oudere kinderen ga zien (dingen zoals de Bee-Movie, die zie ik nu niet meer). Voor een lijst met kinderfilms, moet je bij de filmtoptien van Pien (mijn zusje) zijn (10 jaar).

Tommy


1. Shrek the Third (Shrek de Derde)

Kijkwijzer geweldKijkwijzer angst

De derde Shrek-film is alweer voorbij, en de reeks is nu echt klaar. Jammer! (hoewel er geruchten de ronde doen dat Shrek 4 ook komt) Maar geen nood! We kunnen altijd nog genieten van Shrek 1, 2 & 3 op DVD! Ook in deze film zijn Ezel, Fiona, Droomprins, de Gelaarsde Kat, weer van de partij (en natuurlijk de felgroene Oger die we allemaal zo goed kennen).

Shrek verblijft nog steeds in het paleis van zijn schoonouders. Op een dag ligt de oude koning op sterven, en vertelt Shrek dat hij degene is die hem zal opvolgen, waardoor Shrek zich opeens op een troon bevindt! Hij probeert het, maar hij is simpelweg niet in de wieg gelegd voor het koningsschap (wat een paar grappige scenes oplevert). De koning vertelde op zijn sterfbed ook dat er een mysterieuze 'Arthur' is, die ook recht heeft op de troon. Hij zit op school in Worcestershire (uitgesproken door Donkey als 'Wur-ses-tur-shee-ray'), en blijkt de boksbal van de klas te zijn. Eerst ziet hij het koningsschap wel zitten, maar later besluit hij toch dat hij liever geen koning wordt. Ondertussen probeert Droomprins de macht over te nemen in Ver Ver van Hier. Zal Shrek op tijd arriveren om het slechte plan van Droomprins te stoppen? En zal hij Arthur kunnen overtuigen om mee te gaan naar Ver Ver van Hier om zijn wettige plaats op de troon in te nemen?

Deze film staat niet zonder reden bovenaan mijn lijst! Ik vond het een zeer goede film en heb er met plezier naar gekeken (en dat terwijl het de derde uit een reeks is!). De Kijkwijzer zegt dat in deze film angst en geweld voorkomt, maar ik vind dat dat wel heel zwaar uitgedrukt is. Hier en daar slaat Shrek een soldaat op zijn hoofd, so what? En ik heb in de hele film niet één spoortje angst kunnen zien. Ook voor mensen die de eerste twee Shrek-films niet hebben gezien is dit een aanrader (hoewel het natuurlijk leuker is om het verhaal beter te kennen). Kortom: deze film is een absolute must!

Cijfer: 9,7


2. Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter en de orde van de Feniks)

Kijkwijzer 12Kijkwijzer geweldKijkwijzer angst.

En we zijn alweer bij het 5de deel van de Harry Potter-reeks. En ook dit deel is weer een doorslaand succes. Dit keer is er een geheim genootschap gevormd op Zweinstein om Harry Potter te beschermen van Voldemort, nu deze terug is gekomen. Het Ministerie van Toverkunst doet alles om de tovergemeenschap te besturen, door een hoofdinquisiteur aan te stellen op Zweinstein (détail intéressant: ik heb deze film in China gezien!).

Deze Potterfilm valt verder weinig over te vertellen. Je zult hem zelf maar moeten gaan zien. Over de film zelf: ik vind hem iets te vluchtig gemaakt (om volgend jaar weer een film te maken), maar de opbouw is goed. De acteur Daniel Radcliffe speelt weer de sterren van de hemel in de rol van Harry Potter. Deze film is een must voor de doorgewinterde Potter-fan!

(Détail intéressant: Daniel Radcliffe doneerde onlangs zijn allereerste bril aan een fonds om een spoorlijn aan te leggen ter nagedachtenis van Auschwitz.)

Cijfer: 8,3


3. Earth

Kijkwijzer geweldKijkwijzer angstKijkwijzer 6

Earth is eigenlijk een samenstelling van een programma dat ooit op BBC was, maar nu hebben zij het samengesteld tot één film. En wat voor een!

Ik zweer plechtig dat Earth de beste natuurfilm is die ik ooit gezien heb.

De epische reis begint op de noordpool, waar we een vrouwtjes-ijsbeer voor het eerst in 3 maanden uit haar hol in de sneeuw zien komen. Ze loopt naar beneden naar de uitgestrekte vlakten, om zeehonden te zoeken. Haar kleintjes hobbelen moeizaam achter haar aan. En zo gaan we steeds verder richting het zuiden, naar de uitgestrekte toendra's van Siberië, tot de regenwouden op de evenaar, naar de ijzige zee bij de Zuidpool, en dan terug, waar we ons oude ijsbeer-vrouwtje weer terugzien. Veel spectaculaire shots, van duizenden olifanten die moeizaam naar een rivierdelta sjokken, tot uitgestrekte bossen met naaldbomen, die verder reiken dan je kan zien. Ook wordt er zeer professioneel commentaar gegeven, waarin veel gegevens en feiten worden gegeven. Het mooiste vond ik eigenlijk de amoerpanter die in Siberië woont. Er zijn er nog maar 40 (!) van over in het wild.

Earth is een prachtige film voor dier- en natuurliefhebbers. Hij is prachtig gefilmd, en als je de film kijkt, kun je haast zien hoeveel moeite het heeft gekost om die dieren in hun leefgebied te filmen. Een van de 40 amoerpanters in Siberië vinden kan niet makkelijk zijn!

De geweld- en angstaanduiding is onzin. Het enige is een leeuw die een gazelle bespringt.

+ prachtige shots, zeer interessante feiten, dieren in hun eigen leefgebied, eindelijk een natuurfilm die niet het 'inconvenient truth' genre houdt. Er wordt wel opgemerkt dat door de opwarming van de aarde veel dieren hun leefgebied verliezen, maar het gaat niet alleen daarover

- kan niets verzinnen

Cijfer: 8,1


4. The Simpsons Movie

Kijkwijzer 6Kijkwijzer angst

Alleen een bioscoopscherm is goed genoeg om de onnozelheid van Homer weer te geven. Deze keer wordt er een meertje dichtbij Springfield ernstig vervuild en wordt het tot een milieuzone verklaard, en mag er geen afval meer in worden gedumpt. Homer staat een keer in de rij om wat chemisch afval in te leveren, waarna hij wordt gebeld door een vriend dat de donutshop sluit en er gratis donuts worden weggegeven! Homer heeft geen tijd om te wachten tot de donuts op zijn, dus scheurt hij snel naar het meertje en dumpt alles daarin. Dit zorgt voor een chemische ramp waardoor een gekke milieu-activist de president (A. Schwartzenegger) manipuleert om een gigantische koepel over Springfield aan te brengen die hen zal opsluiten. Homer, Marge, Lisa, Bart en Maggie kunnen nog net naar Alaska vluchten. Hier voeren ze een rustig leventje, totdat ze ontdekken dat de EPA (Environmental Protection Agency) de stad gaat opblazen! Homer wil de stad niet redden, maar de andere Simpsons wel. Uiteindelijk worden zij allemaal opgesloten en zal Homer in zijn eentje zijn familie én Springfield moeten redden. Maar zal het hem lukken?

+ leuke cartoon, grappig, dezelfde stemmen/personen als in de serie

- Vertaling in het Nederlands is erg slecht qua stemmetjes, op den duur toch iets langdradig

Cijfer: 7,5


5. Mr. Bean's Holiday

Mr. Bean is terug! Dit keer heeft hij een eenvoudige zonvakantie gewonnen naar Zuid-Frankrijk, inclusief wat zakgeld en een videocamera! Erg simpel zou je zeggen. Maar, natuurlijk gaat niets simpel met Mr. Bean. Hij verliest zijn paspoort, mist zijn trein, en gooit oesters in de handtas van een mevrouw. Hij mag uiteindelijk meeliften naar Cannes met een aardige mevrouw, maar dat is nog lang niet het einde van zijn problemen…

+ Erg leuke film, Rowan Atkinson vervult zijn rol weer helemaal

- Soms worden de grappen iets té ver overdreven

Cijfer: 7,3


6. The Golden Compass

Kijkwijzer geweldKijkwijzer 12

The Golden Compass is naar het boek van Philip Pullman (overigens genaamd 'The Northern Lights'). Het speelt zich af in een fantasiewereld die wordt gezien als een andere dimensie dan die van ons, bijna hetzelfde maar tóch ietsjes anders. In deze wereld zijn de zielen van mensen niet in hun lichaam, maar lopen die met hen mee, in de vorm van dieren. Het gaat over Lyra, een meisje dat op een school in Oxford zit (het beroemde Oxford College, maar tóch ietsjes anders). Er komen bepaalde mensen die officieel van de staat zijn, genaamd de Gobblers, die proberen kinderen voor experimenten te ontvoeren. Als de beste vriend van Lyra wordt ontvoerd besluit zij om actie te ondernemen. Ze ontmoet Mrs. Coulter, die haar belooft haar mee te nemen naar het hoge noorden, waar de Gobblers de kinderen heen schijnen te brengen. Ze krijgt ook een bijzonder cadeau van het hoofd van Oxford College, een Alethiometer, een waarheidsmeter. Als je weet hoe je hem moet 'lezen' kun je er het antwoord op alle vragen mee vinden. Deugt Mrs. Coulter eigenlijk wel? En zal het Lyra lukken om haar vriend te bevrijden?

+ goed verhaal, leuk gemaakt, goed geacteerd, mooie animaties

- toch iets te veel veranderd aan het boek (titel, verhaal, hoofdpersonen, etc.)

Cijfer: 7


7. Night at the Museum

Kijkwijzer geweldKijkwijzer angstKijkwijzer 6

Deze comedy van Ben Stiller speelt zich af in een museum. Larry Daley (Ben Stiller) krijgt er een baantje. De oude nachtwachten leiden hem een beetje rond en geven hem daarna een schrift met instructies. Verder moet hij het alleen doen. Hij loopt hummend door het museum. In de hal staat een enorm skelet van een T-rex. Maar opeens is dat er niet meer! Hij ziet in de gang het skelet uit een wasbak drinken. Opeens komt het hele museum tot leven! Gelukkig staat alles in het schrift met instructies, en wordt hij grotendeels vrienden met iedereen in het museum, van de miniatuur-cowboys en Romeinen tot het wassen beeld van 'Teddy' Roosevelt (tevens fungeert hij ook als bemiddelaar tussen de verschillende modellen van oude Romeinse steden en het wilde westen en hun inwoners).

Toch gaat het niet goed met het museum en hij zal er met alle macht voor moeten zorgen dat hij niet wordt ontslagen, tot er een mysterieus voorwerp uit het museum door wat 'oude bekenden' wordt gestolen…

+ grappig, leuke figuren

- mist helaas verhaal, soms koddig, soms langdradig

Cijfer: 6,8


8. The Bourne Ultimatum

Kijkwijzer geweldKijkwijzer angstKijkwijzer 12

In The Bourne Identity probeerde hij erachter te komen wie hij was. In The Bourne Supremacy nam hij wraak voor wat hem was aangedaan. Nu komt hij thuis. Bourne is een man zonder verleden. Hij schreef zich in voor een trainingsprogramma waarin je leerde je gevoelens te onderdrukken en jezelf los te laten, waar hij niks meer van weet. Hij werd tot het ultieme wapen gemaakt, maar is toen gevlucht en wordt nu achtervolgd door de CIA, terwijl hij erachter probeert te komen wie hem zo heeft gemaakt. Toen hij wraak had genomen op de mensen die zijn vriendin hadden neergeschoten wilde hij alleen maar voorgoed verdwijnen. Helaas kwam er een artikel met speculaties over hem uit in een Londense krant. Opnieuw wordt er op hem gejaagd, en zal hij weer vele getrainde moordenaars moeten weerstaan die hem proberen te vermoorden. Zal hij het er levend van af brengen?

+ Veel actie, goede storyline, mooi einde aan de serie

- Raar einde, veel flitsende lichteffecten die je tamelijk beroerd laten voelen

Cijfer: 7,6


9. Spider-man 3

Kijkwijzer geweldKijkwijzer angstKijkwijzer 12

De derde uit de reeks, we kennen het allemaal. Deze keer schijnt Spider-man eindelijk een balans te hebben gevonden tussen zijn vriendin MJ en zijn normale leven, en zijn leven als superheld. Een meteoriet brengt een mysterieus zwart goedje mee, dat zich aan Spider-man vastkluistert en een invloed over hem begint te hebben. De donkere kant van zijn persoonlijkheid komt naar boven en ondertussen wordt hij ook bedreigd door Sandman en Venom die hun krachten bundelen tegen Spider-man om hem uit te schakelen. Het ziet er dit keer slecht uit voor Spidey…

+ geen al te slecht verhaal

- typische derde-uit-de-serie, uitgeput genre, naar mijn mening niet goed geacteerd, teveel gezwijmel

Cijfer: 5,8


10. Beowulf

Kijkwijzer geweldKijkwijzer angstKijkwijzer 12

Het is de tijd van de helden bij de Vikingen en de krijgsman Beowulf en zijn mannen worden gehuurd om een demon genaamd Grendel uit te schakelen. Uiteindelijk lukt het Beowulf om Grendel uit te schakelen, maar dan begint het echte verhaal pas, want hij heeft met de moord van Grendel de toorn van zijn verleidelijke en verraderlijke moeder op zich gekregen. Na 'a series of unconvenient events', zullen we maar zeggen, is het hele land in gevaar door de fouten van Beowulf (die inmiddels opeens koning is geworden). Zal het hem lukken zijn land en vrienden te redden?

+ interessant einde, soms een leuk verhaal

- verkeerde leeftijdsindicatie, ik had 16+ gezegd, teveel geweld, ingewikkeld verhaal, hoewel er van alles aan de gang is gebeurt er weinig

Cijfer: 4,6

Toptien van 2006
Toptien van 2005
Toptien van 2004

^