home | nieuws | english | film | geschiedenis & cultuur | autobio | cv |

DE FILMTOPTIEN VAN TOM EN PIEN
 

Toms FilmTopTien 2005:

1. Harry Potter en de Vuurbeker
Harry Potter en de Vuurbeker is een spannende film. Het is gebaseerd op het vierde boek van de Harry Potter reeks, geschreven door J.K. Rowling. Harry zit op Zweinstein, een hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus. Er is een groot evenement op Zweinstein aan de gang: het Toverschool Toernooi. Hierdoor krijgt Zweinstein twee buitenlandse scholen als gast, waarna er van elke school een kampioen wordt gekozen. Of, dat was de bedoeling, maar tot iedereens verbijstering komt Harry's naam als vierde kampioen uit de Vuurbeker… Twee teleurstellingen voor Potterfans: De Duffelingen komen niet voor in de film, en sommige mensen zullen het ook jammer vinden dat er niet zoveel verhaal meer in zit als in het boek.

+ Spannende actie
+ Deel van een reeks
+ Magie echt goed nagemaakt (net zoals in de vorige delen)

- Geen Duffelingen (voor de Potterfans)
- Meeste raadsels en verhaal uit het boek weggelaten

2. Madagascar
Ha ha ha! Madagascar is een echte lachfilm. Het is een verhaal over een beroemde leeuw, Alex, een moederlijk maar toch oersterk vrouwelijk nijlpaard, Gloria, een neurotische en een (zogenaamd) permanent zieke giraffe, Melman, en een zebra die eens wat meer van de wereld wil zien, Marty. Ze wonen allevier in New York Zoo en leiden een koningsleven. Op Marty's 10de verjaardag krijgt hij het gekke idee om weg te lopen, naar het wild. Gloria, Melman (na veel problemen) en Alex gaan hem zoeken. Maar de politie vindt ze, en ze worden in kisten gestopt en op een boot gedumpt die naar Afrika gaat. Vier psychotische pinguïns, Skipper, Junior, Kowalkski en Rico, die een soort geheim agenten spelen, overmeesteren de kapitein en maken een scherpe bocht met de boot waarna vier kisten die een zebra, een leeuw, een giraffe en een nijlpaard bevatten, overboord vallen. Ze spoelen aan op een eiland. Melman beweert dat het San Diego Zoo is, maar later krijgen ze te weten waar ze precies zijn… mensen die het niet zo hebben op lachfilms zullen dit niet echt een geweldige film vinden. En het is en blijft vooral een kinderfilm.

+ Enorm Grappig
+ Mooi Gemaakte Animaties

- Vooral voor Kinderen
- Vooral voor Mensen die van Lachfilms Houden

3. Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
In hun vorige film beantwoorden ze de vraag: wat doen kippen als er niemand kijkt? Dat was Chicken Run. Nu zijn ze terug met het paar waar het allemaal mee begon: Wallace & Gromit! Dit is ook een uitzonderlijk grappige film met allerlei idiote gadgets voor de idiootste dingen. In deze film zijn ze Anti- Pesto, een ongediertebestrijdingsteam. Als iemands alarm een konijn vindt, dan is Anti-Pesto er binnen no-time. Maar op een dag komt er door een mislukt experiment van Wallace een reuzekonijn in het dorp. De pastoor beweert dat het een Were-Rabbit is, dat alleen kan gedood worden door een gouden kogel. Wallace is verliefd op gravin Tottingham, terwijl iemand anders dat ook is. Die iemand anders belooft aan gravin Tottingham dat hij het Weerkonijn zal doden, terwijl Wallace belooft dat hij het zal vangen. Ze concurreren tegen elkaar om wie het snelste het konijn te pakken heeft. Totdat Gromit, de hond van Wallace, ontdekt dat het Weerkonijn een persoon heel dicht bij hem is… Misschien vallen de kleipoppetjes toch niet bij iedereen in de smaak.

+ Veel Humor
+ Idiote Gadgets
+ Kleipoppetjes

- Kleipoppetjes (ik zei al, die vindt niet iedereen leuk)

4. The Cronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe
De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast is een leuke en avontuurlijke film, die is afgeleid van het boek van C. S. Lewis. Het gaat over vier broers en zusters, Lucy, Edmond, Susan en Peter, die door de oorlog gescheiden worden en tijdelijk verblijven in het huis van een professor. Op een dag spelen ze verstoppertje, waarna Lucy in een kamer een oude kleerkast vindt. Deze blijkt een poort te zijn naar een andere wereld. Haar andere broers en zusters geloven haar niet, omdat zij de jongste is. Tot ze er met z'n allen per toeval komen. Daar komen ze te weten dat er oorlog heerst in het land Narnia. Net zoals bij veel films die van boeken komen, is de film voor mensen die het boek ook gelezen hebben niet echt zo goed meer. Ook is het op sommige momenten een hele gewelddadige film.

+ Leuk
+ Avontuurlijk
+ Een Vleugje Humor

- Een ‘'tikkeltje'' Gewelddadig
- Te Veel Veranderd Vergeleken met het Boek

5. Lepel
Leuke, avontuurlijke film over een jongetje wiens ouders op reis zijn in een luchtballon. Lepel woont bij een gemene oude vrouw die een knopenwinkel heeft en Lepel al het werk laat doen. Op een dag ontsnapt Lepel in een warenhuis en dan begint een avontuur, waarin Lepel ontdekt wie hij is. Er komen hele grappige dingen in voor, zoals een race met auto's.

+ Actie
+ Avontuurlijk
+ Geweldige Familiefilm

- Soms Saai
- Vooral voor Kinderen

6. Het paard van Sinterklaas
Dit is een leuke film, vooral voor kinderen onder de 8. Het gaat over een meisje uit China, Winky Wong, dat naar Nederland komt om daar te wonen. Daar gaat ze naar school, waar maar weinig mensen haar begrijpen. Op sommige momenten is het echt een zielige film, waarbij maar weinig mensen haar echt begrijpen zelfs haar vader niet. Op een dag vindt ze een weggelopen paard op straat. De eigenaar komt, en daar maakt ze vrienden mee. Uiteindelijk draait het allemaal om de intocht van Sinterklaas, waarbij hij haar een paard beloofd heeft. Daarna volgt een reeks teleurstellingen, maar later wordt het toch weer allemaal goedgemaakt… Het is en blijft een film voor de jongsten onder ons.

+ Leuk
+ Eindelijk eens een Film over het Doodgewone Leven van een Meisje
+ Hopelijk Begrijpen Mensen Meer hoe het Is als je Gepest Wordt

- Bijna alleen voor de Jongsten

7. Sjakie en de chocoladefabriek
Sjakie en de chocoladefabriek met Johnny Depp is een leuke en grappige film. Bijna tweederde van de mensen in Nederland kent het verhaal al. Sjakie Bucket woont met zijn familie in een arm huisje, dichtbij de chocoladefabriek van Willie Wonka. Op een dag bedenkt Willie Wonka iets: ‘'als ik iets in die repen doe, een prijs of zo, verkoop ik honderd keer zoveel!'' Dus stopt hij vijf gouden kaartjes in vijf chocoladerepen, waarmee je voor een keer in zijn fabriek mag komen. Wie zouden de winnaars zijn?

+ Leuk
+ Grappig

- Het boek teveel veranderd

Toptien van 2004

^