HIPPIE IN DE DRUNENSE DUINEN



Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was Tilburg de thuisbasis van zangeres Bonnie St.Claire. Of het Bonnie of Bonny was, wist zelfs de platenmaatschappij niet, want op elke single stond wat anders. Bonnie St.Claire stond in die tijd een paar keer in de nationale top tien met Engelstalige popsongs geschreven door Peter Koelewijn, die ook haar producent was. Er waren toen al videoclips, zoals deze van I won't stand between them, ook van Koelewijn, waarin Bonnie Dusty Springfield, Petula Clark en Cilla Black naar de kroon steekt. De clip werd als ik het goed heb in 1970 gefilmd in de Drunense Duinen ten noorden van Tilburg.

Bonnie St.Claire behoorde toen tot de popscene, niet tot de wereld van BN-ers waarin ze later de weg een beetje kwijt raakte. Haar live-optredens waren met de Tilburge band Lotusland, die zijn repetitieruimte had in een zijstraatje van de Bredaseweg. Lotusland nam in 1968 met de Glasgowse groep Marmalade de single Mr. Lion op, wat weer leidde tot een bezoek van de Marmalade aan Tilburg. Bonnie St. Claire en Lotusland traden, geïnspireerd door de songtitel, tijdens het festivalletje 'Beat At The Zoo' op in de leeuwenkooi van de Tilburgse dierentuin (5 mei 1968). Er zat wel een stevig hek tussen de wilde jongens, het wilde meisje en de wilde dieren.

Boven alles uit stekend Lotusland-zanger Martin Oppermans die richting leeuw Mr Lion zingt.

Bonnie St.Claire zong Tame me tiger.

Foto rechts boven: Bonnie St.Claire in Club La Vigne, Tilburg 1968-1969.
Alle foto's Hans Schoots


CLUB LA VIGNE

Staat op de Wiki van het Tilburgs Gemeentearchief te boek als 'Café La Vigne'. Daar wordt verder vermeld: 'Deze legendarische soos en muzikantenkroeg bevond zich op de hoek van de Molenstraat en de Noordbesterdstraat. Het was het officieuze epicentrum van de Tilburgse popmuziek. In de jaren zestig traden hier talloze lokale popgroepen op, maar ook beroemde bands als The Buffoons, The Cats en Golden Earring. Uitbater in die periode was Wil Brocken. La Vigne had in Tilburg een bedenkelijke reputatie vanwege de losbandigheid van de jeugdige bezoekers. De soos sloot in 1970. Het horecapand, dat oorspronkelijk bekend stond als Café Jacobs, werd in 2006 gesloopt.'

De Wiki heeft helemaal gelijk. Beter dan La Vigne was er eind jaren zestig niet in Tilburg. Studentensociëteit Posjet werd pas begin jaren zeventig door de alternatieve Tilburgse jeugd ontdekt. In La Vigne speelden meer landelijk bekende groepen dan de hierboven genoemde. Ik herinner mij The Motions, ZZ en de Maskers, Groep 1850, Sandy Coast, Tee Set en After Tea. Golden Earring speelde er meer dan eens, ook al toen ze nog Golden Earrings heetten. Maar of The Cats er optraden? Zou de archivaris een verraderlijke advertentie in het Nieuwsblad van het Zuiden hebben ontdekt? Anders geloof ik het niet. Af en toe speelde er ook een Britse groep van net onder de top. Marmalade?

Op de foto (van fotograaf Dré van den Bogaard) is La Vigne lang na haar gloriejaren te zien. De begane grond van het hoge hoekpand en de zaal in het lagere gedeelte rechts ernaast vormden één ruimte. Achter de zaal was een binnenplaats waar je bij goed weer naar buiten kon.