GUERRILLA-LIZ
Hoe Liz Taylor een communistische guerrillabeweging steunde

De Amerikaanse actrice Liz Taylor had bij al haar welbekende veelzijdigheid toch ook nog onbekende kanten. Wist u dat Liz in 1969 een aanzienlijke financiële bijdrage heeft geleverd aan de productie van de film Het volk en zijn geweren van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens? Deze film diende ter ondersteuning van de communistische guerrilla-oorlog in Laos. De betrokkenen hebben er nooit ruchtbaarheid aan gegeven, zodat het pas openbaar werd toen ik er in Gevaarlijk leven, Een biografie van Joris Ivens melding van maakte na het vinden van correspondentie in Ivens' archief.

Als bemiddelaar tussen Taylor en de in Parijs verblijvende Ivens trad regisseur Joseph Losey op, die zelf ook een financiële bijdrage verstrekte. Losey kende Ivens nog uit het New York van voor de Tweede Wereldoorlog. Taylor was weer bevriend met Losey en zal gedacht hebben: als Joe het zegt zal het wel goed zijn. Terwijl Joe natuurlijk ook bijna niks wist. In ieder geval gaf Liz Taylor drieduizend dollar aan Ivens, wat nu zou neerkomen op zeker tienduizend euro, wanneer de toenmalige dure dollar en de inflatie verrekend worden.

Een grote aanslag op Liz' inkomen zal het niet zijn geweest, maar het is toch een opmerkelijk gegeven, aangezien Ivens in de betreffende film nu niet direct als filmkunstenaar naar voren treedt. Het volk en zijn geweren is zowat het meest dogmatische en didactische product uit zijn hele oeuvre. De propagandabeelden worden erin afgewisseld door zulke doekvullende teksten als: 'De haat aanwakkeren om hem om te vormen tot een ontembare kracht', 'De haat aanwakkeren om beter te kunnen strijden' of 'De haat aanwakkeren om de overwinning te behalen'. Als licht verzachtende omstandigheid voor Ivens kan erbij worden aangevoerd dat de montage min of meer in handen viel van een radicaal collectief van Franse studenten dat iedereen boven de dertig wantrouwde behalve Mao. Terwijl Ivens de zeventig al gepasseerd was.

Liz Taylor heeft het werkstuk, dat diende ter ondersteuning van de communistische Pathet Lao, waarschijnlijk nooit gezien. Ook zal ze haar goedgeefsheid wel nooit hebben onthuld aan John Warner, haar zevende echtgenoot, de republikein en Korea-veteraan die rond het uitkomen van Het volk en zijn geweren Amerikaans staatsecretaris voor de marine was.

^